Vastgoedbeleggen: huizenprijzen in Nederland naar recordhoogte

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van woningen in het derde kwartaal met 11,6% is gestegen tot een nieuw recordniveau. Ferax Vastgoed biedt particuliere beleggers de kans om in woningvastgoed te investeren.

Een Nederlandse woning kostte in het derde kwartaal gemiddeld € 354.000, becijferde het NVM. Dat is bijna dubbel zoveel als de gemiddelde verkoopprijs in 2000. Er zijn verschillende redenen voor die grote stijging. Uiteraard speelt inflatie een rol.

Daarnaast is de groeiende krapte ook een belangrijke oorzaak van de prijsstijging. Bouwbedrijven waarschuwen al langere tijd dat er simpelweg te weinig nieuwe woningen bijkomen. Ten slotte is de sterk gedaalde rente mogelijk de grootste reden voor de snel oplopende woningwaarde.

Dezelfde rentedaling die ervoor zorgt dat huizenkopers steeds minder kwijt zijn aan hun hypotheek, zorgt er echter ook voor dat bijvoorbeeld een spaarrekening tegenwoordig ook zo goed als niets meer oplevert aan rente-inkomsten. Ferax Vastgoed speelt daarop in via het aanbieden van obligaties in woningvastgoed.

Betaalbare woonruimte in krappe tijden
Ferax richt zich op het bieden van betaalbare woonruimte aan woningzoekenden die het moeilijk hebben om toe te treden tot de woningmarkt: starters, singles en studenten. De onderneming heeft bijvoorbeeld een project opgepakt in Goes, waar verschillende winkelpanden worden verbouwd tot wooneenheden.

De geschatte opbrengst van de verhuur komt volgens het bedrijf op ongeveer 8% op jaarbasis, met een extra opbrengst van enkele procenten bij verkoop na 5 jaar. Beleggers die vanaf € 25.000 inleggen, delen ieder jaar, en ook bij verkoop van het pand, mee in de winst. Net als andere beleggingsvormen brengt ook deze investering risico’s met zich mee.

“De afgelopen jaren hebben wij ervaring opgedaan met het renoveren en verbouwen van panden tot woonheden voor starters, singles en studenten”, vertelt Paul Vernooijs, directeur Ferax Vastgoed: “En dat doen we op een renderende manier waar onze obligatiehouders van profiteren.”