Vastgoedbeleggen: wat is een realistisch rendement?

Op welk rendement je als vastgoedbelegger mag rekenen, hangt af van allerlei factoren zoals het object waarin je belegt, de financiering en natuurlijk van hoe de economie zich ontwikkelt. Volgens Ferax Vastgoed is een rendement van 8% niet te hoog gegrepen.

 

In de financiële wereld gaan rendement en risico hand in hand. Wie ervoor kiest om elk gevaar uit te sluiten en zijn geld veilig op een spaarrekening te zetten, wordt daar tegenwoordig niet voor beloond. De spaarrente is bij de meeste grootbanken gedaald tot 0%. Als je rekening houdt met inflatie en vermogensbelasting, neemt de koopkracht van je spaargeld zelfs langzaam maar zeker af. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen zich afvragen of beleggen niet iets voor hen is. Je loopt risico met je vermogen, maar je krijgt ook uitzicht op een wat hoger rendement. Hoe hoog dat rendement is, hangt meestal af van hoeveel risico je neemt.

Lege winkelstraten
Vastgoed is een aantrekkelijke investeringsvorm. Een pand op een aantrekkelijke locatie behoudt vaak goed zijn waarde, terwijl de huuropbrengsten voor een stabiele inkomstenstroom zorgen. Toch zijn er grote verschillen op de vastgoedmarkt. Beleggers in winkelvastgoed maken bijvoorbeeld een lastige periode door. Door de opkomst van online shoppen, worden veel winkelstraten steeds leger. Bij veel winkels is het maar de vraag of ze zich kunnen herstellen van de lockdown als gevolg van Covid-19. Als vastgoedeigenaar is het erg lastig om een nieuwe huurder te vinden als een winkel leeg komt te staan door faillissement of wanneer het contract afloopt.

Volle woonwijken
Aan de andere kant is de vraag naar Nederlandse woningen juist groter dan ooit. Als eigenaar van woonruimte is de kans dat je geen nieuwe huurder kunt vinden een stuk kleiner. Dit is dan ook het werkterrein waar Ferax Vastgoed zich op richt. De onderneming koopt allerlei panden om deze te vertimmeren tot woonruimte voor studenten of andere doelgroepen die het lastig hebben bij het vinden van een betaalbare woning. De projecten worden voor een deel gefinancierd met een lening. De rente die daarover betaald wordt, ligt een stuk lager dan de inkomsten uit huuropbrengsten. Hierdoor kunnen beleggers een hoger rendement behalen dan wanneer ze alleen eigen geld inleggen.

Wat levert het op?
De obligaties van Ferax Vastgoed leveren – afhankelijk van het project – een rentevergoeding van circa 5% uit. Beleggers die een wat groter bedrag inleggen, delen daarnaast mee in de winst tijdens de looptijd van de obligaties en bij de verkoop. Hierdoor kan het totale rendement voor beleggers in Nederlandse woningen oplopen tot ongeveer 8%.

Geef een reactie